Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Tuesday, March 30

Perkembangan mental & social


Seoarang bayi merupakan pelajar yang paling bijak dan mudah menerima sesuat yang diajar kepadanya. Anak anda tidak seharusnya dianggap terlalu mentah untuk memahami atau belajar tentang sesuatu. Malah, dia perlu diajar mengikut peringkat usia yang bersesuaian dengan dirinya. Namun, setiap kanak-kanak itu mempunyai kadar perkembangan yang berbeza. Anda tidak seharusnya terlalu tegas atau garang dalam mendidik anak-anak dan terlalu berharap agar dia dapat belajar atau memahami sesuatu dengan cepat atau di luar kemampuannya. Ini akan menyebabkan anda berasa kecewa, hilang keyakinan dan mungkin berputus asa.

Kemahiran belajar

Pada awalnya, orang yang paling penting dalam kehidupannya adalah orang yang sentiasa berada disisinya atau menjaganya sepanjang masa, di mana selalunya orang tersebut adalah ibunya sendiri. Maka, anda adalah guru yang paling penting dalam kehidupan anak anda. Sesungguhnya, anda perlu memberitahunya mengenai cerita/sesuatu yang menarik yang terjadi dalam kehidupan sehariannya. Ceritakan tentang pengalaman baru yang dialaminya, terangkan segala yang anda lihat atau Nampak dan sentiasa melakukan aktiviti bersamanya. Sentiasa berikan banyak galakan dan pujian walaupun pencapaiannya tidak seperti yang anda harapkan. Namun, anda harus terus memberikan dorongan walaupun bayi anda gagal melakukannya.

Kemahiran bertutur

Pakar-pakar kesihatan percaya bahawa beberapa hari setelah bayi dilahirkan, dia sudah mula dapat bertindakbalas terhadap bunyi orang yang sedang bercakap berbanding dengan bunyi-bunyi lain di sekelilingnya. Malah, bayi yang masih kecil dapat membezakan antara bunyi dan bahasa orang yang sedang bercakap, di mana ini merupakan sebahagian daripada asas untuk mempelajari sesuatu bahasa.

Bayi anda lebih mudah mempelajari sesuatu bahasa berbanding dengan orang lain. Beberapa cara untuk membantu bayi belajar adalah melabelkan sesuatu objek. Ketika anda sedang berbual-bual dengannya, sebut nama objek tersebut dan ulanginya dengan lebih kerap. Namun, janganlah anda terlalu mengharap agar bayi anda dapat menyebut perkataan-perkataan tersebut dengan tepat. Berusahalah untuk memahami perkataan yang disebutnya untuk membantu kemahirannya bertutur. Bayi anda pasti akan berasa seronok dapat berkomunikasi dengan anda, jadi sentiasalah memberi sokongan dan galakkan kepadanya untuk terus mencuba.

Kemahiran social

Daripada seorang bayi yang pasif semasa lahir, lambat laun bayi anda akan mula mengajuk tingkah laku orang di sekelilingnya. Pada awalnya, bayi akan mengajuk mimic muka dan tindak-tanduk atau pergerakan badan anda, seterusnya dia akan mengajuk cara nada bercakap dan akhirnya perbuatan anda. Bayi yang mempunyai hbungan yang rapat, manja dan mesra apabila berada di sisi ibunya akan lebih bermotivasi untuk menjalinkan hubungan yang mesra dengan orang lain. Adalah penting untuk bayi menyertai aktiviti bersama dengan ahli keluarganya. Ini akan membri bayi peluang untuk belajar mengenai kehidupan dan orang di sekeliling secara amnya terutamanya adab dan adapt masyarakatnya.

Perkembangan mental & social

Kemahiran belajar

(Apa yang bayi anda fahami?)

Kemahiran bertutur

( Bagaimana bayi belajar bertutur ?)

Kemahiran social

( Tingkah laku / Cara pergaulan bayi )

0 hingga 3 Bulan

Dapat mengenali wajah anda jika anda merapatkan muka anda kea rah bayi kurang daripada 12 inci (30 sm0

Apabila dia berusia sebulan, dia dapat mnegajuk mimic muka anda.

Bayi anda akan menangis sebaik sahaja dia dilahirkan. Pada peringkat permulaan, bayi anda hanya tahu menangis sahaja, lambat laun dia akan pandai mengagah sebagai tanda dia berasa seronok dan gembira.

( Beberapa minggu pertama) Tidak berupaya untuk bertindabalas pada dunia luar.

Matanya akan mengekori objek yang bergerak apabila berusia 2 bulan

Mula membalas senyuman anda dan pandai mengagah. Walaupun dia masih tidak tahu untuk bercakap, ini merupakan salah satu isyarat yang bayi sedang belajar untuk berkomunikasi dengan anda.

Mengenali wajah ibunya dan orang-orang yang biasa berada di sekelilingnya. Kelihatan takut jika ternampak orang asing dengan memalingkan mukanya ataupun mungkin akan menangis.

(3 bulan) Akan membalas percakapan anda dengan senyumannya dan mengagah dengan kuat.

Menunjukkan minat ingin tahu dengan keadaan di sekelilingnya.

Dapat membezakan bunyi percakapan dan bunyi-bunyi yang lain.

Menoleh ke arah bunyi.

4 hingga 6 Bulan

Akan ketawa kecil apabila anda bermain dengannya.

Akan menoleh kea rah sebarang bunyi dan suka jika diletakkan dalam keadaan duduk.

Suka membuat bunyi-bunyi bising dan menyebut beberapa perkataan seperti bunyi Bah, Maa, Paa, Moo,Dah.

Suka diberi perhatian.

Muka menyedari keadaan yang asing bagi dirinya, dapat meluahkan perasaan takut, tidak suka dan marah.

Mula pandai untuk memilih makanan.

Amat berminat untuk melihat dirinya di cermin.

Terus berkomunikasi dengan orang dewasa, membuat pelbagai bunyi dan menunggu sehingga seseorang membalas kelakuannya sebelum dia melakukan semula.

Pandai membuat mimic muka.

7 hingga 9 Bulan

Mula pandai untuk memilih makanan.

Amat berminat untuk melihat dirinya di cermin.

Bertindakbalas dengan lebih baik kea rah bunyi, sama ada suara manusia atau nada muzik.

Dapat menyebut 2 patah perkataan hujung kepada perkataan penuh contohnya Maama, Aabaah.

Lebih aktif dan lebih bijak berinteraktif.

Suka bermainan “ cak – cak”

Mengenali namanya sendiri apabila dipanggil.

Pandai membuat pelbagai jenis bunyi untuk menarik perhatian.

Bermain dengan bibirnya dengan menyebut perkataan yang mudah dengan berulang kali seperti

Abababa.

Belajar untuk menarik perhatian orang ramai. Berminat dalam perbualan orang dewasa.

Mula memperlihatkan “ kuasanya’ , misalnya akan menghalang anda dari melakukan sesuatu, cuba mengelak daripada anda membasuh mukanya. Memberi sepenuh perhatian terhadap barang permainannya dan membelek-beleknya seolah-olah ingin memeriksanya dengan teliti. Mencari objek yang tersembunyi.

Pertuturan menjadi lebih baik kerana bayi akan cuba menyambung beberapa patah perkataan dan mnyebutnya seperti sepotong ayat. Anda akan tahu bila bayi anda akan mula hendak bercakap.

Bergaul dengan mengajuk bunyi percakapan dan tindak-tanduk orang lain.

Memahami beberapa perkataan mudah contohnya jangan, “ bye – bye”.

10 bulan hingga 12 bulan

Memahami perkataan pendek dan ayat –ayat mudah

Pertuturan menjadi lebih baik kerana bayi akan cuba menyambung beberapa patah perkataan dan menyebutnya seperti sepotong ayat. Anda akan tahu bila bayi anda akan mula hendak bercakap.

Bargaul denga mengajuk bunyi percakapan dan tindak-tanduk orang lain. Memahami beberapa perkataan mdah contohnya jangan, “ bye – bye”

Bayi anda akan suka membuat bunyi bising, ingin menggoyang, mengetuk, memukul apa sahaja yang boleh mengeluarkan bunyi.

Suka melemparkan atau menjatuhkan barang dengan sengaja dan menyurh anda mengutipnya semula.

Anak anda membuat apa sahaja supaya anda ketawa dan mengulanginya beberapa kali.

Mungkin mengetahui beberapa patah perkataan yang mudah.

Menyebut dan menggunakan perkataan pertamanya. Perkataan pilihannya adalah nama benda yang penting baginya, contohnya oraang ( nama, abah), objek ( bola,jam)

Memahami dan patuh kepada arahan mudah seperti “ jangan “

Memahami keadaan yang berbeza; berupaya meluahkan perasaannya dengan lebih baik.

Mungkin pada peringkat ini, tidak boleh berenggang dengan anda.

Saya ucapakan terima kasih kerana anda meluangkan masa dengan membaca ruangan ini. Saya berharap segala maklumat yang saya kongsikan dapat memberi panduan kepada anda disamping dapat merealisasikan impian menjadi kenyataan…InsyaAllah!

Semoga Berjaya!
No comments:

Post a Comment

Rise and shine you .Wishing you a good magical day.Thanks for comments and visit again.

fb# Follower


Nurses Day